HUBUNGAN KEBIASAAN JAJAN DENGAN STATUS GIZI SISWA SD NEGERI 55 KOTA BANDA ACEH
Abstract
Foods consumed by children will greatly affect the growth of the child itself, if the food is less meet the nutrients needed by the body then the child will megalami growth disorders. The purpose of this research is to know the relationship of snack habits with nutritional status of the students of SD Negeri 55 Banda Aceh. This research was conducted on March 24, 2018 until April 04, 2018. Descriptive explorative research design with a total sample of 67 respondents. The result of univariate research shows that 55,2% respondents with bad habit of snacking, 59,7% of respondents with knowledge of bad snack habit, 58,2% of respondents with negative eating habit, 56,7% respondent with habitual behavior of poor snack, as many as 56,7% of respondents with malnutrition status. Bivariate shows that there is relationship of habit of snack with nutrient status of SD Negeri 55 Kota Banda Aceh Year student in 2018. with p value = 0,039. It is recommended for schools to provide information to students on how to choose healthy snacks and provide rules for merchants not to sell in front of school at break time.
Keywords: Habit of Pocket, Knowledge, Attitude, Behavior, Nutritional Status
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Sarman, (2015). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Satus Gizi Siswa Sekolah Dasar Negeri Jampang 2, jurnal. kabupaten bogor, FKM UI.
Nuraeni,Henny,(2012).Memilih dan Membuat Jajaanan Anak yang Sehat dan Halal.Jakarta:Qultumedia.
Almatsier S, (2011). Penuntun Diet Anak. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.
Muhilal,(2012).Program Makanan Tambahan Anak Sekolah Di Negara Lain Dan Di Indonesia. Gizi Indonesia. Semarang:UNDIP.
FAO.(2012). Street foods (FAO food and nutrition paper) – Alimentation de rue (etude FAO alimentation et nutrition) – Ahmentos que se venden en lavia publica (Estudio FAO alimentaciony nutricion). Report of An FAO Technical Meeting On Street Food. India-Roma.
Shepherd R, (2011). Modelling Food Chioce. In: Macfie HJH, Thomson DMH. Measurement Of Food Preferences. Gaithersburg, MD: Aspen.
Notoatmodjo S. (2010). Prinsip-Prinsip Dasar Ilmu Kesehatan Masyarakat. Jakarta: PT Rineka Cipta.
Mahfoedz. (2012). Pendidikan Kesehatan Bagian Dari Promosi Kesehatan. Yogyakarta: Fitramaya.
BPOM RI. (2016). Jajanan Anak sekolah. Sistem Keamanan Pangan Terpadu Jajanan Anak Sekolah. http://bpom.go.id. Diakses tanggal 6 November 2017.
Tyas ES.(2016). Gambaran Perilaku Jajan Murid Sekolah Dasar Di Jakarta. Jurnal Psikobuana Fakultas Atmajaya Jakarta.
Damayanti,(2012).Makanan Anak usia Sekolah:Tips Memberi Makan Anak Usia Sekolah,Jakarta:Gramedia.
UNICEF.(2016). Indonesia Laporan Tahunan Status Gizi Anak. Geneva: UNICEF.
Zulaekah. (2016). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kebiasaan Jajanan Pada Siswa SDIT Muhammadiyah Al Kautsar Gumpang Kartasura Kabupaten Sukoharjo. Jurnal Gizi. Vol. 1.No.2. Jakarta.
Depkes RI, (2010). Profil Kesehatan Indonesia. Jakarta: Depkes RI.
Dinkes Kota Banda Aceh .(2016). Laporan status gizi Kota Banda Aceh Tahun 2016. Banda Aceh: Dinkes Kota Banda Aceh.
Notoatmodjo, (2011). Pendidikan Dan Perilaku Kesehatan. Rineka. Cipta.
Yuniastuti (2012). Gizi dan Kesehatan. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Notoatmodjo, S, (2012), Promosi kesehatan teori dan Aplikasi, Jakarta : PT Rineka Cipta.
Soekirman, (2011). Hidup Sehat, Gizi Seimbang Dalam Siklus Kehidupan. Manusia, Jakarta: Primamedia Pustaka.
Dasmiati,(2010). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Pemilihan Makanan di SD Negeri Gorontalo. Jurnal Jurusan Keperawatan, Gorontalo.
Khomsan. (2012). Pangan dan Gizi untuk Kesehatan. Jakarta: PT. Rajagrafindo. Persada.
Sanjur, (2011). Gizi Seimbang dalam Daur. Kehidupan. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
Sediaoetama, 2012, Ilmu Gizi Untuk Mahasiswa Dan Profesi Jilid I. Jakarta: Dian Rakyat.
Budiyanto, (2010). Gizi dan Pola Hidup Sehat. Bandung: Yrama Widya.
Supariasa.(2012). Pendidikan Dan Konsultasi Gizi. Jakarta : EGC.
Suhardjo.(2011). Perencanaan Pangan Dan Gizi, Jakarta:EGC.
WHO, (2010). World Health Statistics 2010.Jakarta
Moehji, S. (2012). Ilmu Gizi 2. Jakara: Papas Sinar.
Jenny,Gichara,(2012). Ibu Bijak Menghasilkan Anak-Anak Hebat, Jakarta: PT.Elex Media Komputindo.
Noviani,Kurnia.(2016).Faktor yang Mempengaruhi Kebiasaan Jajan Dengan Status Gizi Anak Usia Sekolah di SD Sonosewu Bantul Yogyakarta.Jurnal Gizi, Vol.4.No.2. Yogyakarta.
Aini Mustawiro. (2012). Hubungan Kebiasaan Jajan Dengan Status Gizi Pada Santriwati Pondok Modern Assalam.Jakarta.
Darwis, Rosni. (2014). Hubungan Perilaku Kebiasaan Jajan Dengan Status Gizi Siswa SD Negeri Tahija Jeulingke Banda Aceh, Skripsi Fak.Kedokteran Unsyiah.Banda Aceh.
Asmadi, (2012). Konsep Dasar Keperawatan, Jakarta : EGC
Nursalam. (2011). Konsep Dan Penerapan Metodologi Penelitian. Jakarta : Yayasan Bina Pustaka.
Azwar, (2011).Reliabilitas dan Validitas. Yogyakarta : Pustaka Siswa.
Irianto, (2010). Gizi Dan Pola Hidup Sehat, CV. Yrama Widya, Bandung.
Mudjajanto, (2011). Keamanan Makanan Jajanan Tradisional, Kompas, Jakarta.
Uki Lutfi (2017), Hubungan Kebiasaan Jajan Dengan Status Gizi Siswa SD Di SD Negeri Bibis Kasihan Bantul. Jurnal Ilmu Keperawatan.UNMUHA Yogyakarta.
Wijayanti, (2016), Modul Untuk Sekolah Dan Guru Gizi Pada Anak Sekolah Dasar, Rz, Jakarta.
Hilda Wihida, (2013), Hubungan Pengetahuan Memilih Makanan Jajanan Dan Kebiasaan Jajan Dengan Status Gizi Siswa SD Di SD Negeri Karangasem . STIK Jend. Ahmad Yani, Yogyakarta.
Retno. (2014), Pendidikan Konsumsi Pangan, Kencana, Jakarta.
Sulistyoningsih, H. (2011), Gizi Untuk Kesehatan Ibu Dan Anak, Graha Ilmu, Yogyakarta.
Rosni Darwis (2014), Hubungan Perilaku Kebiasaan Jajan Dengan Satus Gizi Pelajar SD Negeri Tahija Jeulingke, FKM Serambi, Banda Aceh